IEDC HR Brunch: Raziskovanje globalnih trendov v HR-u

Pretekli petek je potekal IEDC HR Brunch pod naslovom »Kristalna krogla HR-a: Raziskovanje globalnih trendov v HR-u”. Dogodka se je udeležilo več kot 80 kadrovskih strokovnjakov. Dogodek je bil organiziran v partnerstvu z IEDC Bled.

Forum sta odprla prof. dr. Danica Purg, predsednica in prof. Drikus Kriek, dekan IEDC–Poslovne šole Bled. V svojem govoru je prof. Purg izjavila: »”Na IEDC-Poslovni šoli Bled že od samega začetka, 38 let, prepoznavamo ključno vlogo HR-a v organizacijah in si prizadevamo za podporo in razvoj te funkcije. Letos uvajamo tudi nov program za HR strokovnjake – HR Leadership Program. Vsak HR strokovnjak, ki želi biti enakovreden partner vodstvenega tima, mora poznati strategijo, finance in druge ključne poslovne funkcije.”«

Osrednja govornica na dogodku je bila gospa Berna Oztinaz, predsednica EAPM (Evropske kadrovske zveze) in članica odbora WFPMA (Svetovne kadrovske zveze), ki je v svojem predavanju izpostavila: “Strokovnjaki za HR moramo biti korak pred konkurenco in opravljati več vlog: šepetalec talentom, vodilni strateg, arhitekt kulture, ustvarjalec voditeljev ter varuh ESG-a in upravljanja skladnosti in etike. Najpomembneje je, da navdihujemo in izvajamo strategije, ki spodbujajo vključujočo, trajnostno in uspešno prihodnost.”

Osrednjem govoru je sledil panel z več izkušenimi strokovnjaki iz različnih organizacij: ga. Sara Habjan, CHRO Skupine Petrol, ga. Mojca Vidmar Berus, direktorica korporativnega upravljanja uspešnosti v Krki, g. Ivan Papič, predsednik Slovenske kadrovske zveze in g. Marko Podgornik Verdev, direktor družbe MIKRO+POLO. Tukaj je nekaj njihovih razmišljanj:

Ga. Sara Habjan je poudarila, da se globalni trendi odražajo tudi v lokalnem okolju, kar se kaže v medgeneracijskem sodelovanju in spremembah predpisov po korona krizi. Izpostavila je, da morajo HR vodje biti iznajdljivi, pošteni, pravični in človeški ter del voditeljskega tima za učinkovite spremembe.

Ga. Mojca Vidmar Berus je izpostavila, da se morajo ljudje in organizacije prilagajati potrebam podjetij. HR vodje morajo razumeti poslovne potrebe in s svojim delom vplivati na te spremembe.

G. Ivan Papič je poudaril, da so fleksibilne ureditve dela, uvedene med korona krizo, ključne, vendar so žal nekatere vladne pobude na tem področju nazadovale. Pomembne teme v katerih ima HR ključno vlogo sta tudi umetna inteligenca in integracija tujcev.

G. Marko Podgornik Verdev je opozoril na izziv, kako razvijati ljudi, ki bodo zaradi umetne inteligence izgubili službe. Predlagal je, da se premaknemo od pojma “virov” v človeških virih k človeškemu potencialu.

Govorniki na dogodku so zaključili, da je predvidevanje prihodnosti na področju HR-a ključnega pomena, saj se soočamo s hitrimi globalnimi megatrendi. Gospodarski izzivi, geopolitične napetosti, demografske spremembe, podnebne spremembe in tehnološki napredki, zlasti umetna inteligenca in digitalna orodja, imajo velik vpliv na vsa področja poslovanja. Pri tem je kadrovsko področje še posebej izpostavljeno.

Ti trendi zahtevajo proaktivno prilagajanje za učinkovito obvladovanje dinamike delovne sile, pomanjkanja talentov in spreminjajočih se zahtev po znanjih. S predvidevanjem teh sprememb lahko HR zagotovi uspešnost in trajnostno rast organizacije.

Foto: Boris Pretnar